Spelter – slavnostní nástup a pietní akt dne 3.5.2013

V pátek 3.5.2013 dopoledne jsme se opět sešli u památníku členům výsadku Spelter u obce Kramolín. Příslušníci 22. základny letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou si slavnostním nástupem připomněli 68. výročí ukončení 2. světové války a 69. výročí výsadku Spelter. Vytrvalý déšť v pátek dopoledne dokonale rozmočil okolní terén. Vlastní pietní akt byl už bez deště. Ani dopolední nepříznivé počasí neodradilo k účasti na pietním aktu většinu pozvaných hostů. Radost nám udělali rodinní příslušníci výsadkářů ze Speltru a odbojářů, kteří výsadkářům na cestě za splněním jejich poslání pomáhali: syn a dcera pana Jana Vavrdy s rodinami, paní Kopcová a paní Štěpánková s rodinami, paní Davidová, pan Málek, rodina Stritzkova. Zúčastnili se také starostové pan Měrka z Náměště nad Oslavou a pan Vecheta z Babic. Za Kraj Vysočina přijel pan Slámečka, za 43. vmpr pplk. Švejda, za KVV Jihlava pplk. Losenický a za sdružení rehabilitovaných vojáků pplk. v.v. Hrubý. Pietního aktu se zúčastnil také autor publikace o Spelteru a odbojové skupině Lenka jih pan Janík.

Pietní akt byl zahájen přehlídkou nastoupených příslušníků 22. zL a přeletem vrtulníku Mi-24/35. Po té následovaly projevy. V úvodním vystoupení připomněl zástupce velitele 22. zL plk. Svoboda strastiplnou cestu výsadkářů za splněním úkolu i utrpení, které postihlo ty, kteří jim pomáhali. Zástupce ředitele Společného operačního centra MO brigádní generál Kankia ve svém vystoupení připomněl novodobé hrdiny AČR v zahraničních operacích. Poslední vystupující, kaplan 22. zL kpt. Němec, se zaměřil na postoje společnosti k hrdinství a zásluhy o vlast.

Následovalo kladení věnců a kytic k památníku členům výsadku Spelter. Pietní akt byl ukončen opět průletem vrtulníku Mi-24/35.

Po skončení oficiální části byl čas na přátelské popovídání si. Mnozí se takto vidí jednou za rok, a tak je vždy o čem povídat. Věříme, že příští rok se opět sejdeme.

Text: Mgr. František PAŽOUREK

Foto: kpt Marek TRUBAČ

Fotogalerie